7 порад з фінансового виховання дітей: успіх не за горами!

◷ 13 січня 2023 15:33

7 порад з фінансового виховання дітей: успіх не за горами!

Терміново потрібні кошти, аби зібрати дитину у школу чи купити їй омріяний подарунок до Дня народження, а до зарплати ще далеченько? Не біда! Компанія Сlick Credit пропонує вигідні умови кредиту онлайн на будь-яку карту — без довідки про доходи, застави і поручителів. 

А наші експерти дають 7 порад з фінансового виховання дітей, щоб допомогти їм стати успішними:

1. Закріпіть за дитиною якийсь обов’язок, пов’язаний з витрачанням коштів.

Це може бути регулярна покупка хліба, молока чи оплата маршрутного таксі. Такі доручення сформують уявлення про те, що гроші — річ цілком реальна, а головне — скінченна, тому потребує розважливого ставлення до себе.

2. Давайте дитині кишенькові гроші.

Це має бути комфортна і для вас, і для неї сума. Дитина навчиться розпоряджатися своїм бюджетом: якщо вона витратила усі гроші раніше обумовленого терміну, нехай дочекається наступних кишенькових.

3. Діліться з дитиною інформацією стосовно фінансового становища сім’ї.

Подавайте це у зрозумілій для сина чи доньки формі. Це дозволить сформувати відчуття родинної згуртованості та удосконалити аналітичні навики.

4. Заведіть дитячу скарбничку.

У цій справі важливо обрати досяжну ціль: навряд, чи дитина назбирає на хороший гірський велосипед, а ось зібрати гроші, аби пригостити друзів у піцерії на День народження — цілком реально.

Вважайте це першим досвідом з накопичення коштів. 

У якості мотивації можете додавати свої гроші до тих, які відклала дитина: наприклад, ви до кожних 50 гривень “доплюсовуєте” ще 10-15 грн.

5. Розкажіть дитині про свої фінансові успіхи та невдачі.

Адаптуйте розповіді до її віку. 

Поділіться тим, скільки заробили у дитинстві, колядуючи на Різдво, на що витратили першу зарплату та скільки коштує автомобіль вашої мрії.

6. Не виховуйте у сина чи доньки “комплексу бідності”.

Це дуже легко зробити, постійно повторюючи при ній фрази на кшталт  “Нам це не по кишені”, “Гроші — це зло”, “Не жили багато — не варто й починати”, “Усі багатії — це злодії” і т.п.

Дитяча пам’ять дуже чіпка: малеча виросте з усвідомленням того, що бідність — то хрест, який вона мусить нести крізь усе життя. 

7. Hавчайте дитину основ фінансової грамотності.

Це — чи не найважливіше, що ви можете зробити, щоб допомогти їй стати успішною. Подаруйте малечі кілька гарних книг про фінанси (наприклад, “Пес на ім’я Мані або абетка грошей Б.Шефер), грайте з нею у “Монополію”, допоможіть скласти бюджет кишенькових грошей.

Та найголовніше — будьте для сина чи доньки взірцем у ставленні до грошей: нехай воно буде розважливим та спокійним.