Віртуальні активи: визначення, види та використання

◷ 27 листопада 2022 22:53

Віртуальні активи: визначення, види та використання

Термін «віртуальні активи» з’явився в Україні близько 5 років тому. Почали активно формуватися ринки, в які інвестують, проводять транзакції. Наразі, віртуальні активи – невід’ємний елемент української економіки. Щоденний обіг складає більше 1 млрд гривень.

Віртуальним активом може бути що завгодно: криптовалюта, бонусна картка чи покупка комп’ютерної гри. Раніше ринок віртуальних послуг працював в тіні. Але в лютому 2022 року влада прийняла законопроект «Про віртуальні активи».

Що таке віртуальні активи

У багатьох зі словом активи виникає асоціація з бухгалтерією, інвестуванням та отриманням доходів. Віртуальний актив – нематеріальне благо, сукупність даних в електронному вигляді. З його допомогою можна керувати фізичними об’єктами в цифровій реальності (гроші, нерухомість, цінні папери).

Віртуальні активи розділили на дві категорії: безпечні та небезпечні. До другої категорії належить кріптовалюта. Вона не захищена законодавством, кожна людина купує їх на свій страх та ризик.

Безпечні віртуальні активи проходять вже на правовому рівні. Наприклад, stablecoin. Цей тип криптовалюти використовується в програмному забезпеченні і на біржах. І найважливіший плюс – можливість обміну на будь-яку валюту. Більше інформації дасть рейтинг обмінників Xchangescan з яким ви зможете з легкістю обрати необхідний обмінник.

Віртуальні активи стали частиною сучасного світу. Вони прості в користуванні, безпечні та не обтяжені комісіями. Власники захищені від ризиків, присутніх в класичній системі.

Віртуальні активи

Закон України Про віртуальні активи

В Україні наразі є зу про віртуальні активи, який регулює всі процеси пов’язані з віртуальними активами. Учасники цього ринку являються постачальниками, які надають послуги і проводять операції. 

Головна мета ЗУ – дати можливість спокійно працювати постачальникам віртуальних активів, захистити права учасників ринку і залучити інвестиції. Краще ознайомитись з законом мають люди, які надають наступні послуги:

  • зберігання;
  • обмін;
  • переказ.

Їм обов’язково потрібно отримати дозвіл. Його можна отримати в Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку. Постачальникам потрібно надати інформацію про співробітників компанії та підтверджуючі документи про законність отримання коштів. Дозвіл не буде видаватись особам, котрі співпрацюють з РФ.

Раніше із-за відсутності правового поля не було можливості зареєструвати компанію в Україні, обміняти цифрову валюту на справжні гроші, сплачувати податки, захиститись від свавілля органів. Сфера віртуальних активів працювала в тіні, обходячи не існуюче законодавство. 

Закон України «Про віртуальні активи» вирішив цю проблему. Компанії можуть спокійно функціонувати на території рідної країни та користуватися новими технологіями у роботі та повсякденні.