Як працюють ВТС-ф’ючерси?

◷ 10 жовтня 2023 20:15

Як працюють ВТС-ф’ючерси?

Біткоїн-ф’ючерс – це фінансовий похідний інструмент, який дозволяє трейдерам заробляти, спекулюючи на ціні Bitcoin в майбутньому, але без необхідності володіти самою криптовалютою. Робота представленого методу має ряд особливостей та передбачає високий ризик, якщо ви погано «відчуваєте» крипторинок.

Ф’ючерси на Біткоін: складові контрактів

Використання такого інструменту передбачає роботу зі стандартизованими контрактами, які мають наступні складові:

  • Розмір контракту. Визначається кількістю Bitcoin, яку представляє один контракт. Наприклад, один Біткоін ф’ючерс – це 5 Bitcoin.
  • Вартість контракту. Цей параметр визначається ціною одного контракту в доларах США.
  • Дата доставки. Це дата, коли контракт має бути виконаний. Для більшості ф'ючерсів на криптовалюту та Bitcoin ця дата встановлюється в майбутньому.

Наведені параметри встановлюються самостійно користувачем, орієнтуючись на умови, які склалися на криптовалютному ринку, особливості торгів, які пропонує криптобіржа, власний капітал та торгову стратегію.

Як працювати з ф’ючерсними контрактами?

Процес ф’ючерсної торгівлі має ряд особливостей, з якими напряму доведеться працювати. Ключові моменти:

  • Довгі та короткі позиції.

Трейдери можуть відкривати лонг позиції (купувати контракти в очікуванні зростання ціни Bitcoin) або шорт позиції (продавати контракти в очікуванні падіння вартості Bitcoin).

  • Ліквідація та прибуток.

Трейдери можуть закрити свої позиції перед датою доставки, продавши контракти на криптобіржі за поточною ціною. Різниця між ціною входу та виходу визначає їхній прибуток або збиток.

  • Маржа.

Торгівля ф'ючерсами в криптовалюті вимагає маржі, яка є невеликою сумою грошей, внесеною трейдером для забезпечення відкритих позицій. Це дозволяє торгувати контрактами великого обсягу, використовуючи обмежений капітал.

  • Прибуток та збиток.

Прибуток та збиток визначаються різницею вартості входу та виходу. Для довгих позицій прибуток зростає зі зростанням ціни Bitcoin, а для коротких – з падінням вартості монети.

Торгівля ф'ючерсами по BTC може вплинути на курс Bitcoin на ринку, особливо при великих обсягах торгівлі. Анонси та дії на біржах ф'ючерсів можуть створити психологічний ефект, який вплине на тренд ціни Bitcoin. Проте такий вплив буде помітним, якщо в процес почнуть включатися «кити» крипторинку. Якщо узагальнити, ф’ючерси – це унікальний інструмент не лише для отримання прибутку на коливаннях цін, а й для захисту свого портфеля та зменшення ризику.