Як вибирати монтажну піну?

◷ 20 червня 2023 00:49

Як вибирати монтажну піну?

Монтажна піна буває різна за складом, способом нанесення та умовами експлуатації. Для кожного випадку треба підібрати відповідний тип, щоб матеріал виконав своє призначення. Вибираючи засіб для ізоляції, враховують умови використання, площу, об’єм поверхонь та матеріал, який будуть обробляти, а також ціну на професійну монтажну піну від виробника.

Варто скористатися порадами спеціалістів щодо використання монтажної піни, її складу та характеристик.

Монтажна піна

Порада 1: врахувати види монтажної піни

Спочатку треба визначити, для чого потрібна піна: для зовнішніх чи внутрішніх робіт, зимова, літня, всесезонна. Виробники поділяють засіб на два види:

  • однокомпонентну, або побутову;
  • двокомпонентну, або промислову.

Піни різних властивостей принципово відрізняються за складом та способом дії. Мається на увази так званий показник первинного розширення. Напівпрофесійна якісна піна розширюється більше безпосередньо перед застиганням, промислова навпаки збільшується одразу після взаємодії з вологим повітрям. За допомогою побутової піни можна ізолювати невеликі тріщини, труби, стики, а от для вертикальних щілин вона не підходить.

Баллон промислової двокомпонентної піни складається з двох резервуарів, в одному — полімерна основа, у другому — активатор. Речовини змішуються та взаємодіють при нанесенні продукту. В однокомпонентній всі складові в одному тубі і починають діяти після контакту з повітрям.

Порада 2: зауважити температуру використання

Характеристики монтажної піни впливають на те, в якому температурному режимі нею будуть користуватися.

  • Літня піна — від +5 °C до +30 °C.
  • Зимова — від -20 °C до +5 °C.
  • Всесезонна — від -10 °C до +30 °C, не підходить для сильних морозів.

Монтажна піна

Порада 3: умови та спосіб використання

Монтажну піну використовують для поверхонь із бетону, каменю, заліза, дерева, пластику. Матеріал міцно тримається на поверхні, і його практично неможливо з нього зчистити. Види піни використовують у різних умовах.

  • Промислову застосовують зовні будови при монтажі вікон, підвіконь, дверей. Наносять засіб за допомогою спеціального пістолета, який прикручено до туба. Пристрій допомагає заповнити важкодоступні щілини та контролювати використаний об'єм засобу.
  • Побутову використовують при дрібному ремонті всередині приміщення, при ізоляції горизонтальних тріщин, герметизації труб, а також для звукоізоляції та термозахисту. На тубі є трубка-адаптер, за допомогою якої засіб спрямовують у щілину, контролюючі інтенсивність витискання засобу.

Порада 4: знати принцип роботи монтажної піни

Монтажна піна — це суміш із пластифікаторів і поверхнево-активних речовин та газу. За рахунок складників матеріал є пластичним та еластичним. Рідина з туба виходить з аерозолю під тиском зовні, перетворюється на піну, яка згодом стає твердою, взаємодіючи із вологою в повітрі та на поверхні. Речовини ніби закипають, утворюючи стійку полімерну масу, схожу на мильну пінку з дрібними бульбашками. Спінений матеріал щільно заповнює пустоти, герметизує отвори та щілини, не пропускаючи вологу, шум, сторонні запахи.

Слід врахувати, що під дією ультрафіолету пінні полімери змінюють колір і руйнуються. Тому місця обробки обов’язково шпаклюють: після застигання піни спочатку обрізають зайве, потім наносять розчин, розрівнюють, фарбують чи грунтують.

Монтажна піна

Порада 5: правильно розрахувати потрібний об’єм

Засіб упаковують в тару 300 мл, 500 мл, 750–850 мл, 900 мл. Варто вибрати такий об’єм, щоб використати весь матеріал. Витрати та площу нанесення виробник вказує на упаковці. Якщо засіб не використали повністю, його можна зберігати при температурі від +5 °С до +25 °С. Треба ретельно очистити пістолет чи трубку-адаптер від залишків піни за допомогою розчинника, а потім встановити балон вертикально клапаном уверх, не допускаючи перевертання.